Archief voor juli 2019
Wat moet er op een loonstrook worden vermeld?
WWZ deel 1: Aandachtspunten bij overeenkomst
In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de aandachtspunten bij een arbeidsovereenkomst. Om de positie van flexwerkers te versterken, verandert de WWZ een aantal zaken op het gebied van arbeidsovereenkomsten. Het gaat dan om de proeftijd en het concurrentiebeding. De meeste regels op het gebied van de proeftijd en het concurrentiebeding blijven zoals ze…
Lees meerWat zijn de beloningsopties bij een jubileum van 50 jaar?
Wij willen werknemers die 50 jaar in dienst zijn een jubileumuitkering geven, net als bij een 40-jarig dienstjubileum. Er is echter alleen een fiscale regeling getroffen voor een uitkering bij een 40-jarig dienstverband. Wat zijn onze mogelijkheden bij een 50-jarig jubileum?
Lees meerWat te doen bij moeilijkheden rond instemmingsrecht?
Welke stappen kunnen worden genomen als een bestuurder het instemmingsrecht van de OR negeert of als er meningsverschillen zijn over of een voorgenomen regeling al dan niet instemmingsplichtig is?
Lees meerWat zijn de regels rond het fiscaal partnerschap?
Hoe werken de regels omtrent het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting precies?
Lees meerTemporisering versnelde verhoging AOW in één overzicht
De leeftijd waarop mensen recht krijgen op een uitkering op basis van de Algemene ouderdomswet (AOW) gaat sinds 2013 stapsgewijs omhoog. In de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd, waarin een aantal plannen uit het Pensioenakkoord 2019 zijn uitgewerkt, wordt deze verhoging vertraagd. In dit overzicht zijn de verschillen overzichtelijk naast elkaar gezet.
Lees meerDe regels voor arbeidstijden en rusttijden
In de Arbeidstijdenwet (ATW) en het Arbeidstijdenbesluit (ATB) staat alles over werk- en rusttijden van werknemers. In de ATW vindt u de regels terug voor alle werkenden van 18 jaar en ouder. Het ATB bevat aanvullingen en uitzonderingen op de ATW. In deze poster vindt u de minimumeisen voor arbeids- en rusttijden en enkele uitzonderingen.
Lees meerTips bij hitte en hittestress
Tijdens tropische periodes moet een onderneming oog hebben voor de veiligheid van en het welzijn van de werknemers. Er is geen wettelijke regeling voor stillegging van het werk bij een bepaalde temperatuur, maar met gezond verstand kan een werkgever gezondheidsproblemen door de temperatuur inschatten. Van hitte kan een werknemer hittestress krijgen of zelfs onwel worden.…
Lees meerOver welke loonbestanddelen is vakantiebijslag verschuldigd?
Iedere werknemer heeft recht op vakantiebijslag en de werkgever moet deze uitbetalen. Maar over welk bedrag moet hij die vakantiebijslag berekenen?
Lees meerHoe zit het met de fiscale regels omtrent een jubileumuitkering en etentje?
Eén van mijn collega’s is 25 jaar in dienst. We gaan hem volgens de fiscale regels een jubileumuitkering verstrekken waarin het brutoloon nette wordt uitgekeerd. Nu is mijn vraag: valt deze uitkering onder de WKR in de vrije ruimte of is deze gericht vrijgesteld? We gaan deze medewerker met zijn gezin en familie ook een…
Lees meer